Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

timi@fremail.hu

(Biro Timea, 2009.11.05 14:36)

Nagyon jo a honlapja Szenttamásnak!

Szenttamás

(Emilia, 2009.05.28 16:14)

Jó tudni, hogy van egy ilyen hely ahol lehet kérdezni... és válasz is jön. Kár, hogy kevesen használják. Igazán jó lehetőség ez a fórum. Bárki elmondhatna bármit. Azt hiszem valahogy népszerűsíteni kellene. Elég sok az internetfelhasználó a faluban.
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!!

Polg. Hiv

(Robi, 2009.05.27 07:58)

Az utolsó népszámlálás szerint 2644

Csíkszenttamás, 300

(Imecs Emilia, 2009.05.26 16:19)

Szükségem lenne a falu lakosságának pontos számára, nagyon sürgősen. Megkaphatom ezt az információt itt, minél hamarabb?
Előre is köszönöm!

Csikszenttamas

(id. Marton Denes, 2009.02.12 11:17)

Fúvószenekar Szenttamáson
Öreg nyugdíjasként örömömet fejezem ki, hogy a polgármesteri hivatal és a közbirtokosság vezetősége közösen teljesítette javaslatomat és kérésemet. Arról van szó, hogy Csíkszenttamáson hagyományainkhoz ragaszkodva még 2008 tavaszán a közgyűlés elfogadta, hogy a faluban hozzanak létre fúvószenekart.

Úgy gondoltam, hátha ez is segíti megmaradásunkat. Hiszen tánccsoportunk van, énekkara van az elemi iskolásoknak, a felnőtteknek, és az egyház keretén belül is működik egy kórus.

Az első világháború után, a húszas évek elején Bálint Vilmos plébános alakította meg egész Csíkban elsőként Szenttamáson az első fúvószenekart. (Róla nevezték el iskolánkat is.) Ez a zenekar működött egészen a második világháborúig. A tagok közül aztán sokan meghaltak. A meneküléskor a 32 hangszerből 24 maradt meg. Ezeket az öreg Bara Ignác kántor úr nyugdíjasként összeszedte, és 45 telén a fiatalokat tanítani kezdte. 16 évesen én is beálltam tanulni.

Összeálltunk a javából, és a vasárnap délutáni táncot, a bálokat végigmuzsikáltuk. Aztán járogatott egy ember a Kisküküllő falvaiba áruval, és a beszervezett szüretre muzsikálni a kiskendi legényeknek. Tizenkét falut jártunk végig, és szórakoztattuk a magyarságot. Még a 80 éves öregek is mulattak!

Amikor mindenütt megalakultak a kollektív gazdaságok és állami gazdaságok, az embereknek nem volt kedve arra, hogy muzsikáltassák magukat. De itthon húsvétkor rendeztünk lovas kikerülést a mezőre, Úrnapján pedig a falu között kerültünk ki fúvószenével. Aztán a hatóság ezt is betiltotta, csak a templom kerítésén belül lehetett a kikerüléseket megrendezni. Jártunk a somlyói búcsúra is 1949-ig, akkor azt is betiltották.

1981-ben magam tanítottam be egy 12 fiatalból álló zenekart. Jól működtünk, de a fiatalok mentek katonának, külföldre dolgozni, így lassan feloszlott a zenekar.

Most, hogy újra megalakítják Szenttamáson a fúvószenekart, nyugodtan mehetek az örök mezőre (korom is előrehaladott), s ott találkozhatom a zenészkollégákkal, hogy együtt fújjuk: Ki tudja, merre?

id. Márton Dénes, Csíkszenttamás

teutscha@gmail.com

(Teutsch Alpár, 2009.02.01 18:00)

Kedves Teréz,
Köszönöm, hogy felajánlotta segitségét.
Én kölcsön kérném az ön által emlitett dokumentumokat és képeket, hogy másolatot készitsek róluk, azzal a céllal, hogy közzé tudjuk tenni a falu honlapján. Ezért még nekem is beszélnem kell az alpolgármester úrral, hiszen ő hozta létre és adminisztrálja a honlapot.
Addig is e-mailen tudunk értekezni.
Cimem: teutscha@gmail.com
Üdvözlettel,
Teutsch Alpár.

Csikszereda

(Szentes Teréz, 2009.02.01 13:01)

Lélekmelegitő volt olvasni szülőfalum honlapját.
Gratulálok a megalkotójának és a lelkes csapatnak!
Megtisztelő,hogy nagybátyámról- néhai Biró Ferencről- is megemlékeztek,aki a sepsiszentgyörgyi gimnázium hallgatója volt,de egy szerencsétlenség következtében elhunyt.
Ha a régi dokumentumokból,vagy képekből kiállitani szeretnének szivesen adok egy pár muzeális darabot.
Tisztelettel :Szentes Teréz.

koszativadar@fremail.hu

(koszativadar, 2009.01.23 16:12)

jolet a holnapja szentamásnak Kosza Tivadar

tomesti@kn.ro

(Polgármesteri Hivatal, 2009.01.12 12:44)

Ha önnek kérdése van irjon a forumon, mi válaszolunk.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15